Het eiland Mallorca

Het eiland Mallorca is een eiland dat onderdeel is van de Balearen. Het is het grootste eiland van de Balearen. Vaak wordt het eiland ook wel aangeduid met Majorca. Er wonen zo’n 880.000 mensen op het eiland Mallorca, met een bevolkingsdichtheid wat te vergelijken is met de Nederlandse provincie Groningen. De naam Mallorca is afkomstig uit het Latijn: Insula Maior. Het betekent ‘het grotere eiland’, later is dit verbasterd naar ‘Mallorca’. Ooit sprak iedereen op het eiland Latijn, dit was in de tijd dat de Romeinen het eiland Mallorca hadden veroverd. Er komen ’s zomers veel toeristen op het eiland Mallorca. Een groot deel hiervan komt uit Nederland.

Korte geschiedenis van het eiland Mallorca

De Romeinen veroverden het eiland in 123 na Christus. Het floreerde onder het gezag van Rome, de steden Alcadia en Palma de Mallorca werden in deze tijd gesticht. De economie draaide vooral op de export van olijven, druiven en zout. De Mallorcaanse soldaten die in de Romeinse legioenen werden opgenomen waren waardevol om hun expertise met de slinger. In 427  werd het eiland veroverd door de Vandalen, die het Romeinse erfgoed vernietigden. In 465 kwam Mallorca weer onder Romeins gezag. In 534 veroverde het Oost-Romeinse Rijk het eiland, totdat in 902 de Moren het eiland veroverden. De Islamieten hielpen het eiland in de loop der jaren economisch gezien vooruit. Het Spaanse rijk Aragon veroverde het eiland in 1229, waarna het lange tijd rustig bleef. Pas in 1936 was het op het eiland Mallorca korte tijd zeer onrustig toen de Spaanse republiek het eiland als onderdeel van de Spaanse burgeroorlog trachtte te veroveren. Deze interessante geschiedenis heeft een hoop bezienswaardigheden op Mallorca achtergelaten.

Toerisme op Mallorca

Sinds 1950 is het massatoerisme op gang gekomen. In 1970 bezochten jaarlijks 3 miljoen mensen Mallorca, dit verdubbelde in 2010 naar meer dan 6 miljoen toeristen. De hele Balearen eilandengroep mocht in 2011 meer dan 10 miljoen toeristen verwelkomen. De meeste toeristen komen voor het heerlijke weer naar Mallorca. De gemiddelde dagtemperatuur is in de zomermaanden juni, juli, augustus en september zo’n 25 graden Celsius, met uitschieters tot boven de 35 graden Celsius. Dit in combinatie met de zeldzame neerslag maken het eiland Mallorca tot de ideale vakantiebestemming voor strandgangers! De meeste toeristen komen met het vliegtuig aan op Palma de Mallorca Airport.