Bezienswaardigheden op Mallorca

Je zult het misschien niet verwachten op Mallorca, maar het eiland heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Denk aan prachtige grotten, 14e eeuwse gebouwen en een spectaculair vanaf een kaap op het meest noordelijke stukje van het eiland Mallorca. We hebben een aantal bezienswaardigheden op Mallorca uitgelicht.

We beginnen met Cap de Formentor. Een must-see als je met meer wilt thuiskomen dan alleen een zongebruinde huid. De ervaring die je hier opdoet doe je niet zo gauw ergens anders op. De lokale bewoners noemen het de ontmoetingsplek van de winden, het uitzicht is werkelijk fenomenaal. Maar daar begint het niet, de weg ernaartoe is al spectaculair. De meeste mensen rijden de route niet in een keer uit, velen stoppen namelijk tussendoor om foto’s te maken van het mooie landschap. Eenmaal aangenomen op Cap de Formentor kun je genieten van het uitzicht over de baai, of het uitzicht over het binnenland van Mallorca. Het is namelijk het hoogste punt van het eiland (384 meter boven zeeniveau). Beneden ligt ook nog het strand van Formentor. Gelegen naast een bos is dit een van de mooiste stranden van Mallorca. Parkeren in de buurt van het strand van Formentor is helaas wel erg duur. De autorit om van boven (waar overigens een mooie vuurtoren staat) naar beneden te komen duurt ook vrij lang. Toch zijn het uitzicht, de vuurtoren en het strand hele leuke bezienswaardigheden op Mallorca!

Afbeelding hierboven: cap de Formentor

De druipsteengrotten van Drach
Er is meer natuur op Mallorca: de Cuevas del Drach. Velen noemen dit echt een aanrader: je moet het gezien hebben. Het zijn vier prachtige druipsteengrotten met een groot meer erin. De vier grotten zijn met elkaar verbonden. Ze liggen onder het plaatsje Porto Cristo, aan de oostzijde van het eiland Mallorca. Volgens sommige experts zijn de grotten zo’n 10 miljoen jaar oud. Ze worden gevormd door de druk van de Middellandse Zee, hierdoor druppelt het heel langzaam naar binnen. Het is mogelijk om een boottochtje te doen over het meer, er is echter weinig plek en de toeristen gaan in grote groepen naar binnen. Dat is ook wel de grootste vorm van kritiek op de ‘attractie’, het is heel erg massaal. Toch is het een van de mooiste bezienswaardigheden op Mallorca. De toegang is €12 per persoon.

Afbeelding hierboven: de Cuevas del Drach op Mallorca

Valldemossa
Mocht je van mooie dorpjes houden, dan moet je naar Valldemossa gaan. Het lijkt een eenvoudig bergdorpje met een mooi klooster, toch is er iets bijzonders aan de hand met dit dorpje. Het is namelijk de Poolse componist die er in van 1838 tot 1839 3 maanden lang in het 14e eeuwse kartuizerklooster heeft gewoond. Een beeld van hem herinnert iedereen aan zijn aanwezigheid, inmiddels al meer dan 175 jaar geleden. Het dorpje Valldemossa zelf is erg mooi, zeker als je alle vrijwel identieke kustplaatsen op Mallorca zo’n beetje hebt gehad. Wandel door het dorpje met de groene, bergachtige en schilderachtige omgeving en proef de Spaanse sfeer!

Alcudia
Ben je op zoek naar minder natuur? Dan zijn er ook nog genoeg bezienswaardigheden op Mallorca over! Je kunt onder andere naar Alcudia gaan! Het Middeleeuwse dorpje ligt in het noorden van het eiland. Omsloten door stadsmuren waar overigens ook een kerk deel van uitmaakt, kun je buiten ook de stadspoort bewonderen. In de 20.000 zielen tellende stad zelf zul je veel smalle straatjes en steegjes vinden. Ook een oud stadhuis behoort tot de bezienswaardigheden van Alcudia. In de tijd van de Arabische overheersing was Alcudia de hoofdstad van Mallorca. In de baai van Alcudia schijnt het mooiste strand van Mallorca te liggen. In deze baai ligt ook een zeer mooie jachthaven!

Afbeelding: een van de stranden bij Alcudia

Overige bezienswaardigheden op Mallorca
Hoewel iedereen op Palma de Mallorca Airport aankomt, is de stad Palma zelf ook een bezienswaardigheid op zich. Het is natuurlijk vrij toeristisch, zeker in het hoogseizoen, toch heeft de stad zijn charme zeker niet verloren. In Palma de Mallorca moet je het meer van de gezelligheid hebben. De kleine Spaanse straatjes, de gezellige terrasjes en de leuke sfeer op straat maken de stad Palma tot een must-see op het eiland Mallorca! Ook staan er een aantal historische gebouwen in Palma de Mallorca. Een voorbeeld is het kathedraal La Seu, maar er zijn natuurlijk ook een aantal andere leuke bezienswaardigheden in de hoofdstad van Mallorca. Voor jongeren is de stad overigens ook een van de twee steden om uit te gaan, de andere is El Arenal.